Opleidingen VDAB (2024-2025)

 

Aanbod via RTC Vlaams-Brabant en inschrijven via tab-blokken onderaan deze webpagina.

Met de 10-dagen regeling stelt de VDAB stelt infrastructuur en apparatuur ter beschikking, voor elke leerling gedurende 10 dagen. Bedoeling is de competenties van leerlingen te versterken. Dit VDAB aanbod richt zich naar leerlingen die in hun finaliteitsjaar zitten en een studie volgen die aansluit bij de opleidingsinfrastructuur in het opleidingscentrum.Volgende jaren worden als finaliteitsjaren gezien:
  • het tweede leerjaar van de derde graad BSO/TSO;
  • de derde leerjaren van de derde graad BSO;
  • opleidingen Secundair-na-Secundair van het TSO;
  • de derde graad duaal (enkel tijdens leercomponent);
  • de ABO/integratiefase (OV3);
  • de leerlingen DBSO en leertijd;
  • de vijfde leerjaren OV3 van het Buitengewoon Secundair Onderwijs

 

Voorwaarden om deel te nemen:

  • Akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden van VDAB. Vanaf dit schooljaar vraagt de VDAB aan een gemandateerde van de school jaarlijks eenmalig dit document op pagina 5 (download document) in te vullen en ondertekend terug te sturen naar dhr. Wim Goethuysen - wim.goethuysen@vdab.be.
  • Je houdt je aan het afsprakenkader van VDAB.
  • Je schrijft je leerlingen in via de RTC Vlaams-Brabant-website. 
Voor details omtrent de afspraken verwijs ik u naar de VDAB site https://infrastructuuraanbod-onderwijs.vdab.be/faq.htmlDe leraar geeft zelf les in de infrastructuur van de VDAB, na het volgen van een verplichte wegwijssessie. Deze sessie volgt de begeleider uiteraard vooraf. De duur is in onderling overleg met de teamleider of instructeur van het competentiecentrum. Je krijgt praktische info over de leerateliers, de apparatuur en veiligheidsrichtlijnen.Naast de Wegwijssessie voorziet de VDAB nog ondersteuning voor de leerkracht:
  • Schaduwdag: je loopt een dag mee met de instructeur en je kan oefenen op de apparatuur in het leeratelier.
  • Train-the-trainer: je leert hoe je met de apparatuur in de leerateliers moet werken. Bij heftruck is de train-the-trainer verplicht, in de andere leerateliers is dit op vraag.

Contacteer de teamleider van het competentiecentrum waar je naartoe wil gaan om één van de formules vast te leggen.

 

VDAB aanbod 2024-2025: Voor Vlaams-Brabant kunnen scholen kiezen uit 22 opleidingen.

Bekijk online het VDAB-aanbod hier. 

Wijzigingen in het aanbod 2024-2025:

  • Leeratelier Plaatwerk, Koetswerk en Pistoolschilderen wordt in Anderlecht niet meer aangeboden.
  • Leeratelier Goederenbehandeling 5 dagen ipv 10 dagen.

Specifiek voor leeratelier Goederenbehandeling
In samenspraak met departement Onderwijs en Vorming, VDAB, de Regionale Technologische Centra (RTC’s), en de pedagogische begeleiding van de verschillende netten wordt het aantal dagen voor de basisopleiding heftruck vanaf het schooljaar 2024-2025 beperkt tot maximaal 5 dagen per leerling.
Deze aanpassing is ingegeven door:

  • de groeiende vraag binnen de logistieke opleidingen als gevolg van de modernisering van het secundair onderwijs;
  • de aanpassing van leerplannen en een uitbreiding van de doelgroep.

Zoals voorheen mogen maximaal 6 leerlingen tegelijk gebruikmaken van dit leeratelier. Per groep van 6 leerlingen moet een aanvraag ingediend worden. Voor zowel de leraren als de leerlingen is een gezondheidsbeoordeling bij de arbeidsarts verplicht.

 

Hoe verloopt de inschrijfprocedure? 

Via deze link vindt u het aanbod van alle VDAB competentiecentra in Vlaanderen waar u zich kan informeren over de aangeboden infrastructuur en apparatuur. De opleidingen zijn ondergebracht in 5 domeinen: ‘Bouw en Hout’, ‘Business Support, Retail en ICT’, ‘Diensten en Diensten aan bedrijven’, ‘Industrie’ en ‘Transport en Logisitiek’.

  • Selecteer een van de domeinen en klik door op een leeratelier naar keuze.
  • Onderaan de webpagina worden de locaties opgelijst die deze opleiding aanbieden.
  • Kies een leeratelier dat beschikbaar is in Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest; VDAB Anderlecht, VDAB Diest, VDAB Heverlee en VDAB Vilvoorde.
  • U wordt automatisch doorgeleid naar ons RTC online inschrijfsysteem.
    Login met uw schoolgegevens. Zodra ingelogd zal u worden gevraagd om uw gegevens in te vullen en uw inschrijving te voltooien. In de rubriek 'opmerkingen' graag uw voorkeuren melden zodat de VDAB optimaal uw aanvraag kan beantwoorden.
  • De VDAB verantwoordelijke (en niet de RTC verantwoordelijke) zal contact met je opnemen en een datum voor de opleiding afspreken. De school moet deze via het RTC Vlaams-Brabant online inschrijvingssysteem bevestigen. 

Indien vragen over de inschrijfprocedure, inloggegevens van uw school, het VDAB-aanbod of doelgroep aarzel niet Wim Van Broeck te contacteren via wim.vanbroeck@rtc.vlaams.brabant.be, 016/26 74 53 of 0497 41 31 88.

 

Inschrijfperiodes

Er zijn twee vaste inschrijvingsperiodes per schooljaar, van 15 mei tot 15 juni en van 15 juni tot 15 september.
Aanvragen na 15 september zullen slechts onder voorbehoud nog worden behandeld.

Voor aanvragen die voor of tijdens de vakantieperiode juli/augustus werden gedaan, vraagt VDAB om aan het begin van het schooljaar (voor 15 september) de juiste aantallen en namen in te vullen of door te geven aan je RTC! 

 

Vragen?

Indien vragen over de inschrijfprocedure, inloggegevens van uw school, het VDAB-aanbod of doelgroep aarzel niet Wim Van Broeck te contacteren via wim.vanbroeck@rtc.vlaams.brabant.be, 016/26 74 53 of 0497 41 31 88.